1. Διακοπές στη Σύρο
Η Σύρος είναι ένα νησί όπως και τα περισσότερα από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων με υπέροχες παραλίες, ταβέρνες, πλούσια νυχτερινή ζωή και φιλικοί ανθρώποι. Πρόκειται για ένα παρθένο νησί που δεν εξαρτάται από τον τουρισμό, ίσως γιατί θεωρείται σαν τη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά, ο μισός πληθυσμός της Σύρου είναι καθολικός. Οι κάτοικοι του νησιού μεγαλώνουν τα λαχανικά τους, να κάνουν το δικό τους κρασί και να κρατούν ζώα.. Είναι πολύ ανεξάρτητοι άνθρωποι, Χτίζονται επίσης πλοία στο νησί στο ναυπηγείο Νεώριο το οποίο βρίσκεται στο κύριο λιμάνι του νησιού. Οποιοσδήποτε επισκέπτης της Σύρο δεν πρέπει να ξεχάσει να δοκιμάσει τα πολύ δημοφιλή λουκούμια, που φτιάχνονται παραδοσιακά στη Σύρο.
2. Δραστηριότητες στη Σύρο
Η Σύρος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες της. Για όσους προτιμούν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν υπάρχουν αρκετέςοργανωμένες παραλίες για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Στο Κίνι διοργανώνονται θαλάσσιες εκδρομές στις βόρειες παραλίες του νησιού, ενώ και η ποδηλασία γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές φαγητού είναι πολυάριθμες. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα καθώς και αρκετά εστιατόρια με κουζίνες από διάφορα μέρη του κόσμου στους πεζόδρομους της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Η νυκτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη κυρίως στα μπαρ, το καζίνο και τα νυκτερινά κέντρα της Ερμούπολης που παραμένουν ανοικτά ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Σύρος ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, αντιρατσιστικό φεστιβάλ) ενώ στα χωριά του νησιού διοργανώνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το νησί της Σύρου είναι ακόμα ιδανικό για όσους/ες αγαπούν την πεζοπορία και την περιήγηση στο παρθένο κυκλαδίτικο τοπίο. Η βορινή πλευρά του νησιού, η οποία ουσιαστικά γειτνιάζει με το Κίνι και το ξενοδοχείο Απόλλων, είναι γεμάτη μονοπάτια αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από την εποχή του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3 χιλιετία π.Χ.).Στην αριστερή πλευρά της μαγευτικής παραλίας του Δελφινιού, στην παραλία του Αρμεού αλλά και στις ερημικές παραλίες της βορινής πλευράς της Σύρου υπάρχει η δυνατότητα γυμνισμού ή ακόμα και περιστασιακής κατασκήνωσης δίπλα στη θάλασσα.
3. Οι παραλίες στη Σύρο
Αζόλιμνος, οργανωμένη σκιερή αμμώδης ανατολική παραλία με ταβέρνες και μπαρ.
Αγκαθωπές, οργανωμένη κοσμική σκιερή παραλία με δυνατότητα θαλάσσιων σπόρ.
Αμπέλα, νότια παραλία με άμμο και βότσαλα.
Αρμεός ή Αγία Πακού, παραλία που βρίσκεται αριστερά από τον κόλπο του Γαλησσά και κάτω από τον λόφο της Αγία Πακούς, σταθερή προτίμηση των γυμνιστών.
Αχλάδι, οργανωμένη σκιερή νότια παραλία.
Βάρη, αμμουδερή παραλία.
Γαλησσάς, η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη σκιερή παραλία με δυνατότητα θαλάσσιων σπόρ στο νησί.
Δελφίνι, ειδυλλιακή δυτική παραλία με άμμο και βότσαλα με ταβέρνα και μπαρ.
Στην Ερμούπολη, οι παραλίες με βότσαλα του Αγίου Νικολάου (στη συνοικία Βαπόρια), του «Τάλιρου», του «Βαγγελίδη», τα «Κύματα».
Κίνι, γραφική αμμώδης παραλία με μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ταβέρνες και μπαρ.
Κόκκινα, μικρή προσήνεμη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νοτιοδυτικά του νησιού κοντά στον Φοίνικα.
Κόμιτο, μικρή προσήνεμη σκιερή παραλία με άμμο και βότσαλα.
Λωτός, μικρός προσήνεμος όρμος με σκιερή παραλία με άμμο, στον ομώνυμο οικισμό, 1χλμ νότια του Κινιού.
Μέγας Γιαλός, οργανωμένη δαντελωτή παραλία με άμμο και βότσαλα, με μικρούς ήσυχους σκιερούς κολπίσκους.
Μεγάλη Αγκάλη, ερημική παραλία στο νησάκι Γαϊδούρι ή Φανάρι (αρχαία Δίδυμη) απέναντι από την Ερμούπολη, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.
Ντελαγκράτσια, οργανωμένη μικρή κοσμική παραλία με άμμο και βότσαλα.
Σαντορινιοί, μικρή ερημική ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νότια του νησιού.
Φάμπρικα, μικρή ερημική ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νότια του νησιού.
Φοίνικας, πολύ καλά οργανωμένη νοτιοδυτική παραλία με άμμο και βότσαλα. Ταβέρνες, μπαρ και άριστα εξοπλισμένο καταφύγιο σκαφών αναψυχής.
4. Τα αξιοθέατα στη Σύρο
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε στο νησί της Σύρου, έστω και μια βόλτα με τα πόδια μέσα στην Ερμουπολη, να δείτε την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικη του νησιου φτάνει…
Επίσης αξίζει να δείτε…
Η Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη της Σύρου: Η Πλατεία Μιαούλη, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ερμούπολης, είναι μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αϊ. και είναι σήμερα η καρδιά της πόλης, ο τόπος της βραδινής βόλτας, το αυτονόητο σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες.
Η αρχική ονομασία, «πλατεία Όθωνος», δόθηκε προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Μετά την έξωση του Όθωνα, στις 15 Οκτωβρίου 1862, η μετονομασία σε «πλατεία Λεωτσάκου» τίμησε τον Νικόλαο Λεωτσάκο, ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου 1862 τέθηκε επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης που επιχείρησε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κύθνο. Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη.
Εκεί δεσπόζει το κτήριο της Δημαρχείας, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο δημαρχείο στεγάζονται και τα δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο (με πρωτοκυκλαδικά και Βυζαντινά εκθέματα και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων που φιλοξενείτε στο Μέγαρο Λαδόπουλου) και άλλοι δημόσιοι φορείς (δικηγορικός σύλλογος κ.ά.).
Στην πλατεία θα δείτε επίσης το Πνευματικό κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που διαθέτει σπάνιο υλικό με την ιστορία της Σύρου. Στην είσοδο της πλατείας βρίσκεται ο Ανδριάντας του Α. Μιαούλη. Πανύψηλοι φοίνικες στολίζουν την πλατεία, δίνοντάς της μία ξεχωριστή ομορφιά.
Το Δημαρχείο της Ερμούπολης: Το επιβλητικότερο κτίριο της Σύρου, χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει. Θεμελιώθηκε Το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ερνέστος Τσίλερ και δήμαρχος τότε, ο Δ. Βαφειαδάκης. Είναι ανοικτά για το κοινό τα πρωινά και ορισμένες φορές Σαββάτο και Κυριακή.
Το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη: To Θέατρο Απόλλων επίσης γνωστό ως Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» είναι θέατρο που βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου.Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα.Η λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου «Απόλλων» με την παρουσία του εμπνευστή της κατασκευής του Μιχ. Σαλβάγου, άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέτο του Βέρντι.Κλειστό για αρκετές δεκαετίες, το θέατρο επαναλειτούργησε το 1991, μετά από 40 χρόνια περίπου.
Το Πνευματικό Κέντρο, δίπλα στο Δημαρχείο: Tο Πνευματικό Kέντρο δίπλα στο Δημαρχείο, όπου στεγάζεται η αξιόλογη Δημοτική Bιβλιοθήκη.
Το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία: Το Άγαλμα της Νίκης , αφιερωμένο στην εθνική αντίσταση (1941-1944) στην προκυμαία.
Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων: Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του μεγάρου Λαδόπουλου, στα αριστερά του Δημαρχείου. Τα πλούσια σε πληροφορίες αρχεία του, χρονολογούνται από το 1821 και είναι ανοικτά για κάθε μελετητή ή απλά επισκέπτη.
Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην αρχή του άξονα της Συνοικίας «Βαπόρια» και αποπερατώθηκε το 1905, μετά από εργασίες 61 ετών. Επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ναών στην Ελλάδα, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού του επισκέπτη. Στο κηπάριο μπροστά από τον ναό, υπάρχει το μνημείο του Άταφου Αγωνιστή, το πρώτο στη Νεότερη Ελλάδα που στήθηκε στη μνήμη των ανώνυμων αγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 και είναι έργο του τήνιου γλύπτη Γ. Βιτάλη (1880). Εδώ και οι προτομές των εφοπλιστών αδελφών Ρεθύμνη, μεγάλων ευεργετών από την Κάσο.
Η Χαλανδριανή, νεκρόπολη με σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού
Η Πινακοθήκη Κυκλάδων, με μόνιμες συλλογές και περιοδικές εκθέσεις.
Η πηγή Syrigga, Άνω Μεριά, με υπέροχη θέα στη θάλασσα
Η πλατεία της Άνω Σύρου με την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη
Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου και το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και το Πολιτιστικό Κέντρο
Τα υπολείμματα των οχυρώσεων της προϊστορικής ακρόπολης, βόρεια της Χαλανδριανής
Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Αληθινή και Πλατύ Βουνί
Η συνοικία «Βαπόρια», ένα πραγματικό κλασικό κομμάτι της Σύρου με θαυμάσια αρχοντικά και τα στενά δρομάκια
Τα ερείπια του μικρού φρουρίου στο Γαλησσά
Ντελλαγκράτσια: “Το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού” Στη νοτιοδυτική πλευρά του, σ’ ένα ήμερο τοπίο, όπου εναλλάσσονται λόφοι και μικρές κοιλάδες, απλώνει την ιστορία και τις ομορφιές της η Ποσειδωνία. Σημάδια ενός πολιτισμού που χάθηκε (τάφοι και μαρμάρινες πλάκες) βρέθηκαν στην περιοχή της Χαλέπας. Πρόκειται για το λόφο που βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πέτρου των καθολικών, ο οποίος λέγεται ότι κτίστηκε το 1871 στα ερείπια του παλιού ιερού, αφιερωμένο στο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.
Η Ποσειδωνία μετονομάστηκε σε Ντελλαγκράτσια στις αρχές του 19ου αιώνα. Πήρε το όνομά της από τον μικρό Ναό της Παναγίας της Χάριτος (Della-Grazia), που βρίσκεται σήμερα στα βόρεια του οικισμού, με εκπληκτική θέα προς το χωριό,το ακρογιάλι και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Η Ντελλαγκράτσια είναι σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα για τους κατοίκους της Σύρου. Το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού, όπου κάποτε, μόνο οι ανώτερες τάξεις του νησιού έχτιζαν τις εξοχικές τους κατοικίες, γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση και οικοδομήθηκε με επαύλεις και νεοκλασικά.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικό Μνημείο και Έργο Τέχνης, την Έπαυλη Δάσκου (σημερινό Δημαρχείο Ποσειδωνίας), τον Πύργο Κουλούρη, την οικία Ιωάννη Πετροκόκκινου και το Ποιμαντικό Κέντρο Άγιος Παύλος. Την Ντελλαγκράτσια απ’ όποιο σημείο και αν την δεις θα ανακαλύψεις ότι είναι ξεχωριστή και όμορφη.
Άλλα χωριά είναι, η Βάρη, ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς, το Μάννα, η Αζόλιμνος και το Κίνι (απο όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα).
Το Λοιμοκαθαρτήριο: Το Λοιμοκαθαρτήριο, βρίσκεται στα Λαζαρέτα και είναι ένα τεράστιο κτίριο που κτίστηκε το 1837 για να μένουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί, την εποχή που η χολέρα και άλλες ασθένειες Θέριζαν τους πληθυσμούς. Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών προσφύγων και στα τέλη του περασμένου αιώνα, σαν χώρος φυλακών. Τα επόμενα χρόνια, προγραμματίστηκε να μετατραπεί σε Καζίνο.
Το καρνάγιο της Σύρου: Το Καρνάγιο και παραδίπλα ο Ταρσανάς, είναι οι χώροι κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών και βρίσκονται δίπλα στο μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το Νεώριο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενείται στην Βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου, με είσοδο από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Εκεί εκτίθενται διάφορα ευρήματα από πρωτοκυκλαδικά έως βυζαντινά. Είναι ανοικτά Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30 πμ. – 3:00 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το τηλέφωνά του +30 22810 88487.
5. Τα χωριά και οι οικισμοί στη Σύρο
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ: Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, δημιουργείται το 1821 από τους πρόσφυγες που έρχονται σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Ονομάζεται έτσι, από τους πρώτους οικιστές της πόλης, προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.
Αναπτύσσεται ταχύτατα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και γίνεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1823 ιδρύεται το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας. Το 1833 γίνεται πρωτεύουσα του Νομού και ιδρύεται το πρώτο στην Ελλάδα Γυμνάσιο από το Νεόφυτο Βάμβα, στο οποίο αργότερα θα φοιτήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά ναυπηγεία δημιουργούνται, στα οποία δουλεύουν περίπου 2.000 άτομα και κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο. Στη Σύρο κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο, το 1854.
Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά. Ανάπτυξη γνωρίζει και η βιομηχανία, ιδίως μετά το 1855, και περισσότερο η βυρσοδεψία, σαπωνοποιία, σιδηρουργία, αλευροποιία, κλωστοϋφαντουργία, κλπ. Η μεγάλη ακμή της πόλης συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του l9ου αιώνα, όταν έχει περισσότερους από 30.000 κατοίκους. Οι αλλαγές όμως, που έγιναν τότε στο ναυτιλιακό εμπόριο, κλονίζουν την οικονομία του νησιού και αρχίζει η παρακμή.
Σαν πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, έχει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, Διευθύνσεις και Τμήματα (Δικαστήρια, Νομαρχία, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου κ.λ.π.) Η έκταση του δήμου είναι 3750 στρέμματα και ο πληθυσμός 13.000 κάτοικοι.
ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ: Άνω Σύρος (ελληνικά: Άνω Σύρος) είναι μια πόλη και ένας πρώην δήμος στο νησί της Σύρου, στις Κυκλάδες, στην Ελλάδα. Από την τοπική 2011 η μεταρρύθμιση του κράτους είναι μέρος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολη, της οποίας αποτελεί μια δημοτική μονάδα. Η δημοτική ενότητα περιλαμβάνει τα ακατοίκητα νησιά Γυάρου (που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σύρου) και Βαρβαρούσα. Πληθυσμός 3.376 (απογραφή 2001)? Έκταση 67.014 km ². Το δημοτικό μετοχές μονάδα στο νησί της Σύρου με τις δημοτικές ενότητες της Ερμούπολης και Ποσειδωνίας.
ΚΙΝΙ: Το Κίνι είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με μεγάλη τουριστική κίνηση που εκτείνεται γύρω από την ομώνυμη αμμουδερή παραλία. Ο οικισμός βρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από 450 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Στο μικρό του λιμανάκι δένουν μικρά βάρκες, μικρά τουριστικά σκάφη και εκδρομικά καΐκια που μεταφέρουν καθημερινά πολλούς επισκέπτες στις γύρω, απρόσιτες από την ξηρά, ωραίες παραλίες.
Ο οικισμός διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή σε ένα ωραίο περιβάλλον με καλές υποδομές και προσφέρει καλές υπηρεσίες επιπέδου σε όσους επιλέξουν αυτόν τον τόπο για τις διακοπές τους. Προσφέρει επίσης το διάσημο ηλιοβασίλεμά του για συνεχείς φωτογραφήσεις.
ΦΟΙΝΙΚΑΣ: Ο Φοίνικας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου. Έχει πληθυσμό 733 κατοίκους. Ο πληθυσμός του ασχολείται κύρια με αγροτικές δραστηριότητες ιδιαίτερα ανθοφορία (πτηνοτροφία, ανθοκομία, κτηνοτροφία, κηπευτικά πολιτισμός).
Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντικά ο τουρισμός, γιατί το θαυμάσιο φυσικό χώρο και των ικανοποιητικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του χωριού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι Φοίνικας διαθέτει το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Σύρου, μετά από αυτό της Ερμούπολης, προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Το γραφικό αυτό λιμάνι είναι καταφύγιο, σταθμός της προσφοράς και της φιλοξενίας μικρών σκαφών αναψυχής, με όλες τις απαιτούμενες παροχές (τροφοδοσία νερού, καυσίμων, πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία, ελληνικό και ξένο τύπο).
Τέλος στο Φοίνικα οι τουρίστες θα βρουν τις ιδανικές συνθήκες για ευχάριστες ήσυχες και αξέχαστες διακοπές, με τις καθαρές αμμουδές παραλίες του, μακριά από το άγχος της καθημερινής ζωής.
ΠΟΣEΙΔΩΝΙΑ: Η Ποσειδωνία, ή Ντελαγκράτσια των παλιών ελληνικών τραγουδιών, είναι ένας όμορφος και γραφικός παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με μεγάλη τουριστική κίνηση, κτισμένος σε μια εύφορη πεδινή περιοχή με πολλά θερμοκήπια και με ωραίες ακρογιαλιές. Ο οικισμός βρίσκεται 13 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από 650 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την γεωργία. Στο μικρό της λιμανάκι δένουν βάρκες, μικρά τουριστικά σκάφη και ταχύπλοα.
Ο οικισμός διαθέτει αρκετές δυνατότητες για διαμονή σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον με υποδομές και καλές υπηρεσίες για αυτούς που την επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους.
Οι επισκέπτες το μπάνιο τους θα το απολαύσουν στην παραλία του οικισμού και στις κοντινές παραλίες Αγκαθωπές με την ωραία αμμουδιά και την υπέροχη θέα στο απέναντι Σχοινονήσι, όπως επίσης και στην παραλία στον Κόμητο.
Στην περιοχή του όμορφου θέρετρου μπορεί ο επισκέπτης να δει πολλές παραθεριστικές βίλες, παλιά αρχοντικά των πλούσιων Συριανών οικογενειών με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο και υπέροχους κήπους. Το παλιό της όνομα η Ποσειδωνία το οφείλει στην παλιά εκκλησία των καθολικών, την Μαντόνα Ντελαγκράτσια, δηλαδή «Παναγία των Χαρίτων». Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τον παλιό ναό του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου του 19ου αιώνα.
ΓΑΛΙΣΣΑΣ: Ο Γαλησσάς είναι ένας ακόμα παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που εκτείνεται γύρω από τον ομώνυμο όρμο. Ο οικισμός βρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από 400 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Στο μικρό του λιμανάκι δένουν μικρά καΐκια, βάρκες και μικρά τουριστικά σκάφη.
Ο οικισμός διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή και προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους επιλέξουν αυτόν τον τόπο για τις διακοπές τους.
Οι επισκέπτες θα απολαύσουν το μπάνιο τους στην όμορφη εκτεταμένη αμμουδερή παραλία του οικισμού, που προσφέρει στους λουόμενους αργά το απόγευμα ένα εξαιρετικά ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, καθώς επίσης και στον κοντινό Αρμεό.
Στην περιοχή του κοσμοπολίτικου θέρετρου μπορεί ο επισκέπτης να προσκυνήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς, δηλαδή Αγίας Υπακοής, στον κοντινό ομώνυμο λοφίσκο, απ’ όπου θα απολαύσει και την υπέροχη θέα της θάλασσας. Στην πλαγιά του ίδιου λόφου, κάτω από το εκκλησάκι μπορείτε να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γαλησσού που άκμασε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Επίσης κοντά βρίσκεται και το καθολικό εκκλησάκι της Ιεράς Καρδίας του Χριστού.
ΒΑΡΗ: Η Βάρη είναι ένας όμορφος παραθεριστικός οικισμός που είναι κτισμένος σε μια εύφορη πεδινή έκταση με πολλές καλλιέργειες. Κοντά (1 περίπου χιλιόμετρο Νότια) στον οικισμό εκτείνεται η ομώνυμη αμμουδερή παραλία, στο εσωτερικό ενός όρμου. Ο οικισμός βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα νότια από την Ερμούπολη και κατοικείται από 1200 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την γεωργία.
Ο οικισμός διαθέτει αρκετές δυνατότητες για διαμονή και προσφέρει πολλές ανέσεις σε όσους επιλέξουν αυτόν τον τόπο για τις διακοπές τους, όπως και καλό ντόπιο φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα ακριβώς από το κύμα.
Οι επισκέπτες το μπάνιο τους θα το απολαύσουν στην όμορφη παραλία του οικισμού, καθώς επίσης και στις κοντινές παραλίες Αχλάδι, Φάμπρικα, Εμπατή και Σαντορινιούς.
Στον οικισμό ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στον ιερό ναό της Παναγίας, απ΄ όπου θα απολαύσει και την ωραία θέα στον κόλπο της Βάρης. Στο μικρό λιμανάκι στο Αχλάδι θα χαρεί το γραφικό θέαμα που προσφέρουν αλιευτικά και μικρά τουριστικά σκάφη δεμένα στον μικρό μόλο. Μπορείτε να επισκεφτείτε την γειτονική Φάμπρικα με το μικρό λιμανάκι για βάρκες που πήρε το όνομά της από το παλιό εργοστάσιο κεραμικής που λειτουργούσε εδώ.
Τον Δεκαπενταύγουστο οι πιστοί του χωριού , αλλά και πολλοί επισκέπτες γιορτάζουν την γιορτή της Παναγίας με μεγάλο πανηγύρι.
ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ: Ο Αζόλιμνος είναι ένας παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός που εκτείνεται γύρω από την ομώνυμη αμμουδερή παραλία. Ο οικισμός βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από 300 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Το μικρό του λιμανάκι, όπου δένουν μικρά καΐκια και βάρκες, του προσδίδει ένα γραφικό χρώμα που προσελκύει τους επισκέπτες.
ΜΕΓΑΣ ΓΥΑΛΟΣ: Ο Μέγας Γιαλός είναι ένας παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού. Ο οικισμός βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από 250 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.
Ο οικισμός διαθέτει αρκετές δυνατότητες για διαμονή σε ένα ωραίο και σχετικά ήσυχο περιβάλλον με ωραίες παραλίες.
Οι επισκέπτες θα απολαύσουν το μπάνιο τους στην καλή παραλία του οικισμού, όπως επίσης και στις κοντινές παραλίες της Αμπέλας και στα Τρία Λαγκόνια.
Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της κοντινής Ερμούπολης (12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά).
Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται εύκολα με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, όπως επίσης και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.
ΣΥΡΙΝΓΑΣ: Ο Σα Μιχάλης, δηλαδή Άγιος Μιχάλης, είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός με μικρή τουριστική κίνηση που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή που οι ντόπιοι λένε Άνω Μεριά, σε απόσταση 11 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Ερμούπολη και κατοικείται από λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Διάσημο είναι το τυρί της περιοχής «Σα Μιχάλη».
Ο οικισμός δεν διαθέτει δυνατότητες για διαμονή, αλλά με τις ωραίες γραφικές ταβέρνες του και την αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του προσελκύει πολλούς επισκέπτες που περπατούν στα λιθόστρωτα σοκάκια αναζητώντας κάποια παλιά εκκλησία, σαν τον Σα Μιχάλη, ή τις ντόπιες νοστιμιές των φιλόξενων ταβερνιάρηδων του χωριού. Στην περιοχή γύρω από τον Σα Μιχάλη μπορείτε να δείτε τη σπηλιά Μεντώνη, τον Αερόλιθο, ένα μεγάλο βράχο, την πηγή Σύριγγα και εκεί κοντά τις ανεμογεννήτριες που τροφοδοτούν το νησί με ηλεκτρικό ρεύμα.
6. Η ιστορία και η μυθολογία της Σύρου
Η πρώτη αρχόντισσα
Περίπου οτη μέση των Κυκλάδων, σε απόσταση 75 μιλίων από τον Πειραιά, η Σύρος ή Σύρα περιβάλλεται από τα νησιά Τήνος βορειανατολικά, Δήλος και Μύκονος ανατολικά, Πάρος και Νάξος νοτιοδυτικά, Σίφνος νότια, Σέριφος νοτιοανατολικά, Κύθνος δυτικά, Κέα και Γυάρος βορειοδυτικά. Βραχώδης, μάλλον άγονη, ημιορεινή (Πύργος, 442 μ.) η άλλοτε αρχόντισσα των νησιών διατηρεί το παλιό της χρώμα και έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο τουριστικό κέντρο, με υποδομή και καλό οδικό δίκτυο. Συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (έχει αεροδρόμιο 4,5 χλμ. από την Ερμούπολη) και ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη (το καλοκαίρι και με τη Ραφήνα). Ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Ανδρος, Δονούσα, Ηράκλεια, Θήρα, Θηρασία, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσι (Πάνω), Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σχοινούσα, Τήνος, Φολέγανδρος, Μυτιλήνη, Χίος. Το καλοκαίρι και με Αστυπάλαια, Ηράκλειο Κρήτης, Ικαρία, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Κω, Λειψούς, Νίσυρο, Ρόδο, Πάτμο, Σάμο, Σύμη και Τήλο. Πρωτεύουσα της αλλά και πρωτεύουσα των Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι η Ερμούπολη, με πλήθος αρχοντικά και δημόσια κτίρια νεοκλασικού τύπου. Η περιήγηοη της πόλης μεταφέρει τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα των αρχών του 20ού αιώνα.
Το δημαρχείο, έργο του Τσίλερ, θεμελιώθηκε το 1876 και αποπερατώθηκε οτα τέλη του ίδιου αιώνα. Αριστερά του, το μέγαρο Λαδόπουλου οτεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της πόλης. Δεξιά του, υπάρχει αλλοιωμένο το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου. Το Θέατρο, η συνοικία Βαπόρια και η θέα από την κορφή του λόφου είναι μερικά από τα αξιοθέατα της όμορφης πόλης.
Την αθηναϊκή Πλάκα σε μεγέθυνση θυμίζει ο οδικός ιστός της Άνω Σύρου αλλά τα σπίτια και τα πλατώματα παραπέμπουν στους οικισμούς των βενετσιάνικων εποχών.
Το μουσείο για τον Μάρκο Βαμβακάρη είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον συνθέτη της Φραγκοσυριανής που έκανε τις τοποθεσίες του νησιού γνώριμους τόπους ακόμα και ο’ εκείνους που ποτέ δεν επισκέφτηκαν το νησί. Με όμορφες παραλίες, ο Γαλησσάς και η Ντελαγκράτσια (σήμερα, Ποσειδώνια) του τραγουδιού συναγωνίζονται τους παραθεριστικούς οικισμούς Αζόλιμνο, Βάρη, Κίνι και Μέγα Γιαλό.
Πάνω οτον δρόμο για την Ντελαγκράτσια η αριστοκρατική Παρακοπή απαιτεί εξερεύνηση για να εντοπιστούν τα αρχοντικά της. Η Σύρος έχει έντονο καθολικό στοιχείο και Επισκοπή. Καθολική μητρόπολη είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) στο πιο ψηλό σημείο της Άνω Σύρου.
Πορεία μέσα στον χρόνο
Το πέρασμα από τη Νεολιθική εποχή στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού αποτυπώνεται στην περιοχή της Χαλανδριανής στα βορειοανατολικά του νησιού. Είναι τα χρόνια 3200 – 2500 Π.Χ. (τέλος Νεολιθικής και πρώιμη Πρωτοκυκλαδική περίοδος). Πάνω από πεντακόσιους τάφους εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι κιβωτιόσχημοι ή κυκλικοί, με εικονική θύρα. Η συνέχεια της κατοίκησης ανήκει στη δεύτερη φάση της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου σε αυτό που ονομάστηκε «πολιτισμός Κέρου – Σύρου». Βρέθηκανκοσμηματοθήκες (πυξίδες), αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης. Μικρά ζωόμορφα αγγεία και σχηματικά ειδώλια γυναικείας θεότητας της βλάστησης αφθονούν.
Κι εδώ, όπως κι αλλού γύρω στα 2500 π.Χ., κάποιος εξωτερικός κίνδυνος ανάγκασε, τους κατοίκους να αποουρθούν οτο ύψωμα, οε οχυρωμένο οικισμό. Παντού, είναι φανερά τα σημάδια από την κυκλαδική θαλασσοκρατορία που υποχώρησε στα μέσα της 2ης π.Χ. χιλιετίας, καθώς αναπτυσσόταν η μινωική Κρήτη.
Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος αναφέρει την «δίπολη» Συρίη, αλλά έχει πια υποχωρήσει η άποψη ότι πρόκειται για τη Σύρο (που όντως είχε δύο πόλεις, την Απολλωνία και την Φοινίκη, των οποίων σώζονται λείψανα). Πιθανολογείται ότι οι πρώτοι «γνωστοί» κάτοικοι ήταν Φοίνικες. Οι βέβαιοι πάντως ήταν οι ϊωνες που κατείχαν το νησί τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η Σύρος είναι πατρίδα του φιλοσόφου Φερεκύδη, μαθητή του Πιττακού του Μυτιληναίου και δάσκαλου του Πυθαγόρα της Σάμου (υπάρχουν και δύο σπηλιές που φέρουν το όνομα του και θεωρούνται τόποι κατοικίας του). Πίστευε ότι αρχές των όντων είναι ο αέρας, ο χρόνος και η γη και αποδεχόταν τη μετεμψύχωση. Στους επόμενους αιώνες, το νησί ακολούθησε την τύχη των λοιπών Κυκλάδων: υποταγή στους Πέρσες το 490 π.Χ., απελευθέρωση μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480), ένταξη στην Αθηναϊκή συμμαχία, πέρασμα στην επιρροή των Μακεδόνων και, στη συνέχεια, των Πτολεμαίων και υποταγή στη Ρώμη. Από τον 3ο μ.Χ. αιώνα, περιέπεσε σε παρακμή και αφάνεια, χωρίς αυτό να εμποδίσει τους πειρατές να το λεηλατούν. Την εποχή που έγινε τμήμα του Δουκάτου του Αιγαίου, ξεκίνησε να σχηματίζεται η Άνω Σύρος (1207 κι έπειτα). Στα 1537, ήρθε η σειρά της να γνωρίσει την ωμότητα του ναύαρχου πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
Η εποχή της τουρκοκρατίας ήταν όμοια με των άλλων νησιών. Μια επιδημία πανώλης γονάτισε την Σύρο, στα 1728, κάνοντας τους κατοίκους της να σκορπιστούν σε άλλα νησιά, καθώς από την αρρώστια πέθαναν πάνω από τριακόσια άτομα.
Από τα τέλη του 18ου αιώνα, όμως, το νησί άρχισε και πάλι να παίρνει επάνω του σιγά σιγά. Η ναυτιλία και το εμπόριο το αναζωογόνησαν. Στις παραμονές της επανάστασης του 1821 η οικονομική κατάσταση ήταν αρκετά ανθηρή. Και στη διάρκεια της επανάστασης έγινε τόπος προσφυγιάς κατοίκων από άλλα νησιά που έφευγαν για να γλιτώσουν τα τουρκικά αντίποινα.
Πρόσφυγες από την Κάσο, τη Χίο και τα Ψαρά αλλά και από αλλού εγκαταστάθηκαν στη Σύρο και με τον καιρό έκτισαν την Κάτω Νέα Σύρο: δημιούργησαν την Ερμούπολη.
Στα 1823, τοπική συνέλευση αποφάσισε τη διοικητική ένταξη της Σύρου στο ελληνικό κράτος που τότε γεννιόταν. Η Ερμούπολη επιβλήθηκε στην Άνω Σύρο και η επιρροή των καθολικών υποχώρησε. Στα 1845, ιδρύθηκε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Στα 1856, η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία, η «Ελληνική Ατμοπλοία», ήταν γεγονός. Η Ερμούπολη εξελίχθηκε σε πρώτο λιμάνι της χώρας, πριν να αναπτυχθεί ο Πειραιάς. Ναυπηγεία, βυρσοδεψεία, υφαντουργεία, νηματουργεία έδωσαν τεράστια ώθηση σε ολόκληρο το νησί. Στα 1862, ο λαός πρωτοστατούσε στον αντιμοναρχικό αγώνα. Στη στροφή του 19ου προς τον 20ό αιώνα τα πράγματα άλλαξαν, καθώς η ανάπτυξη του Πειραιά λειτουργούσε ανταγωνιστικά και σε βάρος της Σύρου.
Εναντίον του Όθωνα
Στις αρχές του 1862, κάποιες επιστολές «ανατρεπτικού περιεχομένου» έπεσαν στα χέρια των ανθρώπων του βασιλιά ‘Οθωνα. Ακολούθησαν συλλήψεις. Στην Κύθνο εκτοπίστηκαν οι Επ. Δεληγιώργης, Οδ. Ιάλεμος, Δ. Καλλι-φρονάς, Αθ. Πετσάλης κ.ά. Σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε στο Ναύπλιο αντιμοναρχική επανάσταση που γρήγορα οπλώθηκε στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Στη Σύρο, η «Χιακή Λέσχη» ήταν το στέκι των αντιμοναρχικών, ενώ οι εφημερίδες του νησιού, «Σάλπιγξ» και «Ένωσις» έδιναν τον αντιοθωνικό τόνο. Ο σχολάρχης Αρ. Τσάτσος φλόγιζε με τους λόγους του μαθητές και γονείς. Από τον Δεκέμβριο του 1861, όταν έφτασε στο νησί, ο διοικητής της φρουράς του νησιού υπολοχαγός Νικόλαος Αεωτσάκος, έσπευσε να συνδεθεί με τους αντιμοναρχικούς κι αναδείχθηκε στρατιωτικός ηγέτης τους.
Στις 28 Φεβρουαρίου, πυροβολισμοί ανάγγειλαν την επανάσταση στην Ερμούπολη. Ο Ν. Λεωτσάκος με καμιά διακοσαριά στρατιώτες την κήρυξε και επίσημα στην κεντρική πλατεία. Το νομαρχιακό μέγαρο πολιορκήθηκε, η αποθήκη πυρομαχικών και η φυλακή κυριεύτηκαν και ο λαός έσπευσε να συμπαραταχθεί.
Επιτάχθηκαν τα ατμόπλοια «Καρτερία» και «Όθων» που βρίσκονταν στο λιμάνι. Εκλέχτηκε οκταμελής επιτροπή κι οπλίστηκε με τέσσερα κανόνια το «Καρτερία», στην οποία επιβιβάστηκαν άνδρες της φρουράς του νησιού, με επικεφαλής τον Λεωτσάκο. Απέπλευσαν για την Κύθνο με σκοπό να ελευθερώ σουν τους εκτοπισμένους.
Εναντίον των επαναστατών, η βασιλική κυβέρνηση έστειλε, με τον ατμοδρόμω να «Αμαλία», ένα λόχο υπό τον λοχαγό Τσίρο. Στο πέλαγος, «Αμαλία» και «Καρτερία» διασταυρώθηκαν. Το «Αμαλία» άνοιξε πυρ αλλά χο «Καρτερία» απέφυγε τα πυρά και κρύφτηκε στον όρμο της Αγίας Ειρήνης, στην Κύθνο.
Ο Λεωισάκος είχε ελευθερώσει τους εκτοπισμένους, όταν ο λόχος του Τσίρου αποβιβάστηκε στο νηοί. Οι επαναστάτες υποδέχτηκαν τους κυβερνητικούς με πυκνούς πυροβολισμούς αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το εσωτερικό. Τους πρόλαβαν και τους απέκοψαν. Ο Τσίρος πρότεινε «έντιμη παράδοση». Αρνήθηκαν. Στη μάχη που επακολούθησε, ο υπολοχαγός Ν. Λεωτσάκος, ο συναγωνιστής του υπολοχαγός Μωραϊτίνης κι ο φλογερός επαναστάτης φοιτητής Σκαρβέλης σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν εκτός από ελάχιστους που διέφυγαν στο εσωτερικό της Κύθνου. Ο λοχαγός Τσίρος πήγε με την «Καρτερία» στη Σύρο και επέβαλε τον νόμο και την τάξη. Στις 6 Μαρτίου, μικρότερης έκτασης στάση ξέσπασε στα Φηρά της Θήρας.
Ο Τσίρος πήγε εκεί με το «Όθων» και τους ανάγκασε να παραδοθούν. Στις 30 Απριλίου δόθηκε αμνηστία. Στις 12 Οκτωβρίου, η έξωση του Όθωνα είχε συντελεστεί.
7. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη Σύρο
COMPANY NAME | TYPE OF BUSINESS | LOCATION | TELEPHONE NUMBER |
ΓΑΛΕΡΑ | Rent a car / motorbike | Ερμουπολη – Συρος | +30 22810 87666 |
ΑΙΓΕΑΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 87734 |
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 84444 |
ΣΥΡΟΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 83777 / +30 6932214837 |
ΣΜΑΡΤ | Rent a car / motorbike | Κίνι – Συρος | +30 22810 71171 / +30 6936687390 |
ΜΑΙΕΣΤΡΑΛΙ | Cars, motorbikes, bicycles | Ερμούπολη – Σύρος | +30 22860 43675 / +30 6936691543 |
8. Χρήσιμες πληροφορίες για την Σύρο
Η Σύρος είναι ένα νησί όπως και τα περισσότερα από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων με υπέροχες παραλίες, ταβέρνες, πλούσια νυχτερινή ζωή και φιλικοί ανθρώποι. Πρόκειται για ένα παρθένο νησί που δεν εξαρτάται από τον τουρισμό, ίσως γιατί θεωρείται σαν τη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά, ο μισός πληθυσμός της Σύρου είναι καθολικός. Οι κάτοικοι του νησιού μεγαλώνουν τα λαχανικά τους, να κάνουν το δικό τους κρασί και να κρατούν ζώα.. Είναι πολύ ανεξάρτητοι άνθρωποι, Χτίζονται επίσης πλοία στο νησί στο ναυπηγείο Νεώριο το οποίο βρίσκεται στο κύριο λιμάνι του νησιού. Οποιοσδήποτε επισκέπτης της Σύρο δεν πρέπει να ξεχάσει να δοκιμάσει τα πολύ δημοφιλή λουκούμια, που φτιάχνονται παραδοσιακά στη Σύρο.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
Δήμος Συρου | +30 2281 360000 |
Αστυνομικο τμημα στη Συρο | +30 22810 96100 |
Λιμεναρχείο Συρου | +30 22810 88888 |
Αεροδρόμιο Συρου | +30 22810 79545, 87025 |
ΕΛΤΑ / ταχυδρομειο Συρου | +30 22810 82590 |
Νοσοκομείο Συρου | +30 2281096500, 86666, 96523 |
Σταθμός Ταξί Συρου | +30 22810 86222 |
Λεωφορεία στη Συρο | +30 22810 82575 |
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
Η Σύρος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες της. Για όσους προτιμούν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν υπάρχουν αρκετέςοργανωμένες παραλίες για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Στο Κίνι διοργανώνονται θαλάσσιες εκδρομές στις βόρειες παραλίες του νησιού, ενώ και η ποδηλασία γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές φαγητού είναι πολυάριθμες. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα καθώς και αρκετά εστιατόρια με κουζίνες από διάφορα μέρη του κόσμου στους πεζόδρομους της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Η νυκτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη κυρίως στα μπαρ, το καζίνο και τα νυκτερινά κέντρα της Ερμούπολης που παραμένουν ανοικτά ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Σύρος ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, αντιρατσιστικό φεστιβάλ) ενώ στα χωριά του νησιού διοργανώνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το νησί της Σύρου είναι ακόμα ιδανικό για όσους/ες αγαπούν την πεζοπορία και την περιήγηση στο παρθένο κυκλαδίτικο τοπίο. Η βορινή πλευρά του νησιού, η οποία ουσιαστικά γειτνιάζει με το Κίνι και το ξενοδοχείο Απόλλων, είναι γεμάτη μονοπάτια αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από την εποχή του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3 χιλιετία π.Χ.).Στην αριστερή πλευρά της μαγευτικής παραλίας του Δελφινιού, στην παραλία του Αρμεού αλλά και στις ερημικές παραλίες της βορινής πλευράς της Σύρου υπάρχει η δυνατότητα γυμνισμού ή ακόμα και περιστασιακής κατασκήνωσης δίπλα στη θάλασσα.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
COMPANY NAME | TYPE OF BUSINESS | LOCATION | TELEPHONE NUMBER |
ΓΑΛΕΡΑ | Rent a car / motorbike | Ερμουπολη – Συρος | +30 22810 87666 |
ΑΙΓΕΑΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 87734 |
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 84444 |
ΣΥΡΟΣ | Rent a car / motorbike | Ερμούπολη – Συρος | +30 22810 83777 / +30 6932214837 |
ΣΜΑΡΤ | Rent a car / motorbike | Κίνι – Συρος | +30 22810 71171 / +30 6936687390 |
ΜΑΙΕΣΤΡΑΛΙ | Cars, motorbikes, bicycles | Ερμούπολη – Σύρος | +30 22860 43675 / +30 6936691543 |
ΚΑΡΑΒΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ
Η Σύρος έχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά χειμώνα και καλοκαίρι. Η Σύρος επίσης έχει ένα μικρό αεροδρόμιο αλλά οι περισσότεροι προτιμάνε να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής τα οποία είναι πιο οικονομικά και άνετα.
Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες με τα παλαιού τύπου συμβατικά πλοία, 3,5 ώρες με τα νέου τύπου συμβατικά πλοία και 2,5 ώρες με τα ταχύπλοα.
Η Σύρος συνδέεται όλο το έτος με πλοία από Πειραιά με τις Kυκλάδες, Δωδεκάνησα, Hράκλειο Kρήτης, Θεσσαλονίκη και Σκιάθο.
Άλλοι προορισμοί με τους οποίους συνδέεται η Σύρος είναι η Aμοργός, οι Mικρές Aνατολικές Kυκλάδες, η Mύκονος, η Nάξος, η Πάρος, η Άνδρος, η Ίος, η Mήλος, η Σίφνος, η Σαντορίνη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος και η Tήνος.
Για πληροφορίες για δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
- Δρομολόγια – πλοία από Πειραιά για Σύρο
- Δρομολόγια – πλοία από Ραφήνα για Σύρο
Για πληροφορίες στα λιμεναρχεία:
- Λιμεναρχείο Πειραιά 210-4226000
- Λιμεναρχείο Ραφήνας 22940-22300, 22940-22487, 22940-28888
- Λιμεναρχείο Σύρου 22810-88888
Το λιμεναρχείο Σύρου στο παραπάνω τηλέφωνο λειτουργεί φωνητικό σύστημα με το οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις αφίξεις και αναχωρήσεις από το λιμάνι της Σύρου για την τρέχουσα εβδομάδα.
Για Εταιρίες πλοίων:
- Blue Star Ferries 210-8919800
- G.A. Ferries 210-4582640
- Hellenic Seaways 210-4199000
- NEL Lines 210-4115015
Προσπαθήσαμε να σας μαζέψουμε όσες πιο πολλές πληροφορίες για το νησί και θα προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιες να κάνουμε τη διαμονή σας στο νησί μας αξέχαστη. Αν χρειαστειτε κάτι το οποίο δεν υπαρχει ή δεν το βρίσκετε, σας παρακαλώ επικοινωνήστε με το information@abettergreece.com ή στα τηλέφωνα +30 6934620501 / +30 22840 24879 και θα χαρούμε να σας ακουσουμε.